Selectează o Pagină

Despre proiect

Eroii Maramureșului, căzuți pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial, fac parte din acea sfântă cunună de martiri ai neamului care s-au jertfit pentru țară. Fără sacrificiul lor, momentul 1 Decembrie 1918, crucial pentru desăvârșirea identitară a națiunii române, nu ar fi fost posibil.

În contextul aniversării a 100 de ani de la Marea Unire a României, județul Maramureș a demarat un proiect care să readucă în atenţia marelui public amintirea eroilor din marea conflagraţie mondială a anilor 1914-1918: „Eroii Maramureşului. Eroii României Mari”, proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul Programului CENTENAR.

În acest sens, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, a derulat, începând cu toamna anului 2018, o amplă cercetare ştiinţifică de arhivă şi de teren care a vizat identificarea, documentarea, fotografierea și inventarierea tuturor monumentelor județului Maramureș dedicate Eroilor Marelui Război. Acțiunii de cercetare i s-au alăturat instituții partenere (Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare, Muzeul Maramureșului Sighetu Marmației) și colaboratori (primăriile din județ, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”), întregul demers fiind supervizat de către Consiliul Județean Maramureș. 

S-a ajuns, astfel, la identificarea și inventarierea a 157 de monumente, pe care le puteți găsi prezentate în acest website, precum și în paginile albumului Monumente din județul Maramureș închinate Eroilor din Primul Război Mondial, editat în cadrul aceluiași proiect.

Cercetarea a vizat monumentele închinate Eroilor Primului Război Mondial, însă ținând cont că o serie impresionantă de construcții de acest tip (fie ele obeliscuri, cruci, troițe sau statui) au dedicație multiplă, fiind ridicate atât în memoria Eroilor Marelui Război, cât și (de cele mai multe ori), Eroilor din al Doilea Război Mondial și/sau Eroilor Revoluției din 1989, inventarierea noastră le-a cuprins și pe acestea.

Există situații în care inscripțiile de pe monumente sunt astăzi, parțial (Dealu Corbului), sau integral (Săpânța, Vima Mică), ilizibile. Într-unele dintre aceste cazuri, recuperarea textelor inscripțiilor s-a făcut pe baza fișelor și a fotografiilor de arhivă. Este momentul potrivit să amintim aici contribuția valoroasă pe care a avut-o, în întregul nostru proces de documentare, cercetarea aprofundată realizată în anii ’70-’90 de regretatul muzeograf Traian Ursu. Este, de asemenea, momentul oportun să precizăm că, în condițiile în care vremurile și/sau lipsa de implicare a autorităților fac, uneori, ca aceste monumente să ajungă într-o stare avansată de degradare, am încercat, aici, să redăm cât mai fidel inscripțiile de pe fiecare monument inventariat, așa cum au fost ele „săpate” de mâinile autorilor, păstrând inclusiv modul de aliniere a textelor și erorile gramaticale sau de punctuație. Astfel, lucrarea de față este și va fi, acum și peste ani, o mărturie loială a monumentelor închinate memoriei Eroilor.

Te invităm, așadar, să „răsfoiești” paginile acestui website, care are scopul declarat de a pune reflectoarele asupra unor construcții care deși au fost ridicate „întru amintire”, au căzut, nu de puține ori, în uitare.  Te invităm, de asemenea, ca:

„…de câte ori vei întâlni pe aceste drumuri
o cruce pe a cărei piatră
este săpat un nume de erou
opreşte-te măcar o clipă, descopere-te
Şi gândeşte că fără jertfa celui de acolo
ar fi fost imposibil
ca tu să trăeşti astăzi
liber să iubeşti soarele
florile, munţii şi râurile
pe care le-a apărat
şi ţi le-a lăsat ca moştenire
infanteristul, vânătorul de munte
artileristul, tanchistul
marinarul şi aviatorul erou”.

Realizatori

Consiliul Judeţean Maramureş

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş

Parteneri

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş

Muzeul Maramureșului Sighetu Marmației

Colaboratori

Primăriile județului Maramureș

Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”

Echipa de proiect

Coordonator

Prof. Dr. Ștefan Mariș

Cercetare de teren, documentare, întocmire fișe tehnice, fotografiere

Traian Ursu

Florin Avram

Florin-Vasile Pop

Lucia Pop

Vasile Timur Chiș

Documentare, prelucrare fișe tehnice

Ella Kis-Toth

Ioana Stanca Ursu

Marius Uglea

Rada Pavel

Redactori

Ella Kis-Toth

Florin Avram

Florin-Vasile Pop

Lucia Pop

Rada Pavel

Vasile Timur Chiș